3D Print Factory

Raspberry Pi.

Een Raspberry Pi is een klein computertje, waarop je eigen software kan draaien. Je kan er gemakkelijk je sensoren, servo’s of motortjes op aansluiten, hierdoor wordt een Raspberry Pi vaak gebruikt op scholen om leerlingen meer te laten leren over programmeren. Het wordt ook vaak gebruikt door hobbyisten zoals ikzelf voor het maken van eigen projecten.

Op de Raspberry Pi kun je verschillende programmeertalen gebruiken. De meest gebruikte is Python. Maar ook Scratch, HTML5, JavaScript en andere talen zijn goed te gebruiken.

Enkele toepassingen zijn:

 • Maak een wifi punt van je Raspberry Pi.
 • Maak een webserver van je Raspberry Pi.
 • Gebruik je Raspberry Pi als netwerkschijf.
 • Gebruik je Raspberry Pi als Smart Home hub.
 • Installeer een mediacenter voor je televisie.
 • Bouw een weerstation.

De Raspberry Pi 4 Model B (2 GB) is het nieuwste product in de nieuwste versie binnen het Raspberry Pi-assortiment.

De Raspberry Pi door de jaren heen.

De Raspberry Pi is de naam van diverse singleboardcomputers gebaseerd op een ARM-processor die tegen een minimale prijs worden vervaardigd en verkocht.
De Raspberry Pi werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en was bedoeld voor educatieve doeleinden. De productie van de eerste Raspberry Pi Model B werd op 10 januari 2012 gestart. Sindsdien zijn er verschillende modellen en versies uitgebracht.

 • Raspberry Pi A
 • Raspberry Pi B
 • Raspberry Pi  A+ & B+
 • Raspberry Pi 2
 • Raspberry Pi Zero
 • Raspberry Pi 3
 • Raspberry Pi 4B

En dit is het allernieuwste model Raspberry Pi 4 model B!  
Dit nieuwste model beschikt over een heel aantal nieuwe techspecs en features!
Deze Raspberry Pi heb ik nu in gebruik en geloof het of niet, maar de Website waar U dit nu op leest draait op deze Raspberry Pi 4 waarop ik een eigen server heb geïnstalleerd met Apache 2 als webserver, PHP, MySql en WordPress als site builder, dit alles is geïnstalleerd op een externe SSD drive.

In totaal heb ik vijf Raspberry Pi’s, ik ben begonnen met een Raspberry Pi’s 3, daarna heb ik drie Raspberry Pi’s 3B+ gekocht voor het aansturen van mijn drie 3D Printers, en de laatste is de Raspberry Pi 4 waarop deze webserver is geïnstalleerd.

GrovePi.

Zelf speel ik graag met elektronica en heb daarom vele sensoren en diverse display’s. Op één van mijn Raspberry Pi’s heb ik de GrovePi add-on board zitten en maak zelf met Python leuke programmatjes en elektronische schakelingen.

GrovePi+ is een add-on board met 15 Grove 4-pins interfaces die Grove-sensoren naar de Raspberry Pi brengt. Het is de nieuwste versie die perfect compatibel is met Raspberry Pi-model B/B+/A+/2/3/4. GrovePi+ is een gebruiksvriendelijk en modulair systeem voor de Raspberry Pi, solderen of breadboards is niet nodig: sluit je Grove-sensoren aan en begin direct met programmeren. Grove is een gebruiksvriendelijke verzameling van meer dan 100 goedkope plug-and-play-modules. Door Grove Sensors te verbinden met Raspberry Pi, versterkt het je Pi in de fysieke wereld. Met honderden sensoren om uit Grove-families te kiezen, zijn de mogelijkheden voor interactie eindeloos.

Raspberry Pi Magazine (Nederlands).

MagPi is het officiële Nederlandse magazine van de populaire Raspberry Pi en bestaat inmiddels 5 jaar. De Raspberry Pi is wereldwijd meer dan 16 miljoen keer verkocht en heeft meer dan één miljoen volgers op sociale media. MagPi gaat op een praktische manier in op de nieuwste ontwikkelingen en trends rondom de minicomputer en de digitale wereld. Het bevat onder andere testberichten van nieuwe producten, uitgebreide hands-on tutorials en een groot aantal zelfbouwprojecten.

De jaargangen 2018 t/m 2020 zijn gratis te downloaden op hun website. Zeker de moeite waard de pagina eens te bezoeken.

Raspberry Pi Magazine (Engels).

Inspiratie nodig voor uw volgende project?  

Het  Engelse MagPi tijdschrift is het officiële Raspberry Pi-magazine. Het begon het leven als een gratis magazine voor gebruikers van de Raspberry Pi-computer, geschreven voor Raspberry Pi fans, door Raspberry Pi fans. Ik heb alle uitgavens van het Pi magazine hier online staan.

Mijn Raspberry Pi Projecten.
RealVNC Viewer.

Met de resolutie van de RealVNC Viewer had ik altijd een probleem. Aan mijn Desktop Computer zitten twee monitors met een zeer hoge resolutie en daarom vond ik de resolutie van de RealVNC Viewer maar belabberd en wat ik ook probeerde in te stellen kreeg ik het nooit zoals ik wilde. Na lang zoeken heb ik toch een goede oplossing gevonden,

GrovePi.

Hier vindt u aanwijzingen voor het instellen van uw Raspberry Pi-software om met de GrovePi+ te kunnen werken.

Pure-FTPd.

FTP (File Transfer Protocol) kan worden gebruikt om bestanden over te zetten tussen een Raspberry Pi en een andere computer. Hoewel met de standaard programma sftp-server van Raspbian de gebruikers met voldoende privileges bestanden of mappen kunnen overbrengen, is toegang tot het bestandssysteem van de beperkte gebruikers ook vaak vereist. Volg de hier de stappen om een FTP-server in te stellen.

WordPress website server.

Geloof het of niet, maar de Website waar U dit nu op leest draait op een Raspberry Pi waarop ik een eigen server heb geïnstalleerd met Apache 2 als webserver, PHP, MySql en WordPress als site builder.