3D Print Factory

Fotografie.

Nu iets over mijn fotografie hobby, ja ik trek er bij goed weer wel eens op uit om wat foto’s te maken van voornamelijk de natuur. Vooral in de provincie Zeeland waar ik tijdens de zomer maanden veel ben kun je zeer mooie foto’s maken van zee, strand en duinen. Maar ook in de veelal kleinen oude dropjes vind je onderwerpen genoeg die een foto waard zijn.

Ik beschik over enkel Nikon spiegelreflex camera’s waaronder de Nikon D5300, D90 en de D50.

Voor mijn foto’s maak ik vooral gebruik van de D5300 waarbij ik verschillende lenzen heb, namelijk de:
Nikon DX VR  AF-P NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6 G
Nikon DX SWM VR ED IF Aspherical 72 AF-S NIKOR 18-200mm 1:3.5-5.6 G II ED
Sigma Zoom 18-50mm 1:3.5-5.6 DC 

Voor mijn fotografie hobby heb ik heb altijd al gebruik gemaakt van het merk Nikon. Mijn eerste camera was de D50 waar ik jaren lang veel plezier van heb gehad, enkele jaren geleden heb ik de Nikon D90 gekocht omdat die toch weer wat meer mogelijkheden had dan de D50. Sinds kort beschik ik ook over de Nikon D5300 omdat ik die tweedehands voor een redelijk prijs kon kopen. Wat ik hierbij als voordeel vindt één merk te hebben is dat alles onderling uitwisselbaar is.

Wat moet ik eigenlijk met drie camera’s, simpel ik kan er moeilijk afscheid van nemen, Op dit moment gebruik ik de D50 zeer wijnig, de D90 gebruik ik nog steeds voor huis, tuin en keuken foto’s en de D5300 eigenlijk alleen voor het echte werk.

Tevens heb ik een set tussen ringen die ik voornamelijk gebruik voor Micro fotografie.

En als er extra verlichting nodig is heb ik ook de beschikking over een Nikon Speedlicht SB-600 flitser.

Fotograferen doe ik meestal in het RAW formaat, bij de Nikon camera’s heet dat het NEF formaat. Voor het bewerken van mijn foto’s maak ik veel gebruik van het eigen Nederlands talig Nikon programma NX Studio met bijbehorende tools en hulp programma’s.

Maar nadat ik de foto’s heb omgezet naar het JPG formaat wil ik ze soms ook nog wel eens nabewerking met Adobe PhotoShop CS2 of  Adobe Ligtroom, het is mijn nog niet gelukt de NEF bestanden ook in Adobe PhotoShop CS2 te kunnen openen omdat deze dit formaat niet ondersteund.

Wat ook wel eens leuk is om te doen is het maken van z.g.n. TimeLaps video’s. Je ziet ze soms wel eens van de bewolking die dan snel over je heen gaan. Ik heb dit ook wel eens gedaan met mijn Nikon D5300 want die beschikt over Wifi zodat ik deze draadloos kan verbinden met mijn Laptop of Smartphone, de software die ik daarvoor gebruik is qDslrDashboard deze is er in een Windows en Android versie, ik heb ze beiden. Nadat er een voldoende hoeveelheid TimeLaps foto’s zijn gemaakt, maak ik er een video van met behulp van het programma Shotcut die hier uiterst geschikt voor is.

Helaas kan ik hier niet de originelen foto’s tonen omdat het NEF formaat niet wordt ondersteund, deze foto’s zijn daarom omgezet naar een formaat geschikt voor deze website. Deze foto’s zijn nog gemaakt met de Nikon D90, binnenkort plaats ik hier de foto’s van mijn Nikon D5300.