3D Print Factory

Mijn 3D Printers.

Mijn 3D Printers, ja deze hobby is een beetje uit de hand gelopen. Het begon allemaal al weer velen jaren geleden toen de eerste 3D Printer voor thuis gebruik voorzichtig hun intrede maakte, maar ik was al snel zo enthousiast toen ik deze printers in een winkel in Eindhoven bezig zag dat ik dacht die wil ik ook hebben. Helaas de toen zeer prijzige uitvoeringen van wel meer dan € 3000,00 euro deden mij toen toch eerst eens achter de oren krabben, want het was niet alleen de 3D printers die zo duur waren maar ook het materiaal waarmee geprint moest worden was onbetaalbaar om zoiets voor pure hobby in je huis te hebben.

Het begon allemaal “na lang zuren bij mijn vrouw” met de koop van mijn eerste 3D Printer, een Cube 3 van 3D Systems. Zoals ze toen schreven, ik citeer: Met de 3D Systems Cube 3 staat niets het realiseren van jouw ontwerpen nog in de weg. De printer is bij aflevering klaar voor gebruik. Verbind de 3D-printer met je draadloze netwerk en iedereen kan met behulp van de gebruiksvriendelijke software direct opdrachten naar de printer versturen. Het vervangen van het filament gaat net zo eenvoudig. Door het’cartridge-syteem’ van 3D Systems is het vervangen van filament net zo eenvoudig als het vervangen van inkt bij een normale printer. Ja was het allemaal maar zo makkelijk zoals ze hier beschrijven, nee verre van dat, deze 3D printer heeft me veel kopzorgen bezorgd. De printer heeft een printbed van 15x15cm vrij klein dus, hij zou geschikt zijn voor PLA en ABS filament, maar werkt alleen met filament van 3D Systems. Eerlijk gezegd dit was een zeer duren miskoop, de printer zelf kosten toen bijna € 2000,00 euro, en het filament per 500 gram ook nog eens € 59,00 euro per cartridge. Deze 3D printer kreeg daarom al snel een plaatsje op de plank in de berging, daar waar hij nu nog steeds staat, zie het maar als nostalgie.tis, pulvinar dapibus leo.

Enkele jaren daarna kwamen de eerste betaalbare 3D prints op de markt, had je zelf geen twee linker handen dan waren er zeer goedkopen zelfbouw pakketen verkrijgbaar, zoals mij tweede 3D printer een Anet A6 van Prusa.

Anet A6 van Prusa.

De Anet A6 kit was een zeer complete zelfbouw 3D printer kit, een 3D-printer van sterke acrylaat onderdelen. Deze kit bevat veel losse onderdelen en is daarom minder geschikt voor absolute beginners. Enige ervaring met (hobby) bouwen komt goed van pas. De Anet A6 is een hackable 3D printer en er zijn vele upgrades toepasbaar.

De Anet A6 3D-printer is voorzien van heated bed, waardoor hij met vele soorten filament overweg kan. Met de nozzle van 0,4 mm is het mogelijk om lagen van 0,1 – 0,3 mm te printen. De X en Y as hebben een print resolutie van 12 micron. De printer werkt goed samen met opensource software pakketten.

Alle bewegende onderdelen zijn gemaakt van precisie-onderdelen voor het beste print resultaat. Standalone printen is mogelijk door de SD kaartlezer en het grafische LCD paneel. De extruder is voorzien van een extra ventilator voor het koelen van het geprinte object waardoor sneller printen mogelijk is. Het elektronica board is voorzien van een USB poort voor bediening via de PC of Mac.
De Anet A6 printer heb ik nog wel maar wordt door mijn niet meer gebruikt, en heeft ook een plaatsje gekregen op de plank in de berging.

3D Tekeningen ontwerpen.

Ja het zelf ontwerpen van 3D tekeningen was voormij op dat moment nog niet weggelegd. Ik was toen afhankelijk van wat er toen op het internet te vinden was, en dat was in die tijd niet zo erg veel. De website van b.v. Thingiverse bestond toen nog niet. Een alternatief was het zelf maar te gaan leren, en daar heb ik dan ook heel veel tijd in gestoken. Maar het vinden van een voor mijn betaalbaar 3D software teken pakket was nog niet zo eenvoudig. Die pakketen die naar mijn gevoel goed waren, waren tevens behoorlijk duur, tot dat ik het 3D teken pakket van DesignSpark Mechanical tegen kwam. Met dit (Gratis te gebruiken) 3D teken pakket ben ik aan de slag gegaan en heb dit teken programma nu behoorlijk goed onder de knie, dit mede door dat ik er een cursus voor hebt gevolgd.

Al vrij snel daarna ging ik 3D tekeningen maken die ik kon gebruiken voor mijn andere hobby’s. En niet alleen voor mijzelf, maar ook mij vrienden kring van mijn RC Club kregen dit in de gaten en al vrij snel daarna stond deze 3D Anet A6 printer bijna constant te printen, maar eigenlijk was deze 3D printer daar niet echt geschikt voor. 

Creality CR-10.

De Anet A6 3D printer werd vervangen voor een Creality CR-10.
De Creality 3D CR-10 is een 3D-printer met een bovengemiddeld groot bouwoppervlakte. Het is een complete 3D-printerkit die snel geassembleerd kan worden. De drie delen zijn binnen 10 minuten op te bouwen tot een complete 3D-printer. De elektronica-behuizing beschikt over een LCD-scherm wat het bedienen van de printer makkelijk maakt. De herstelfunctie van de 3D-printer komt goed van pas als de spanning wegvalt. Ook heeft de CR-10S een filament-detectiesensor. Raakt het filament op? Dan pauzeert de 3D-printer automatisch. Alle bekabeling is snel en eenvoudig aan te sluiten met twee multi connectoren die zich bevinden op de elektronica-behuizing. Deze printer kan standalone gebruikt worden door gebruik te maken van het SD-card slot. Het is dus niet nodig om de 3D-printer te allen tijde op een pc aan te sluiten.

3D Print Factory.

Ik kreeg vanuit mijn vrienden kring op een gegeven moment best veel opdrachten om onderdelen te gaan maken voor o.a. RC Trucks en Trailers in schaal 1:14, zo is uiteindelijk mijn Online Winkeltje ontstaan. Onder tussen is mijn online Winkel ook bekent geworden bij het grotere publiek omdat ik lid ben van vele Facebook groepen hebben vele hobbyisten mijn inmiddels al weten te vinden.

123-3D.NL

Ik vond het wel belangrijk een vaste leverancier te vinden die mij ook kon voorzien van eventuele onderdelen voor mijn 3D Printers, en die mij bij kon staan eventuele problemen samen proberen op te lossen. Deze leverancier is 123-3D.nl geworden, een Online webwinkel voor al je 3D print benodigdheden. Al mijn 3D printers, diverse onderdelen maar ook mijn Filament bestel ik daar.

Creality Ender 5 Plus.

Met alleen mijn Creality CR-10 kon ik het werk niet meer aan, en omdat ik niemand teleur wil stellen heb ik er maar een extra 3D Printer bij gekocht. Maar dit maal een 3D printer met een groter print bed zodat ik ook wat grotere onderdelen kon gaan maken zoals bijvoorbeeld de diverse Trailers en Dolly’s die ik zelf heb getekend.
Ik heb toen gekozen voor weer een Creality printer omdat mijn ervaring met de vorige printer goed was. Uit eindelijk is het een Creality Ender 5 Plus geworden, een printer die het werk wel aankan en weinig problemen heeft, eenmaal goed afgesteld levert hij mooie prints af.

OctoPrint.

Mijn 3D printers zijn verbonden met een Raspberry Pi 3B+ waarop de tool OctoPrint is geïnstalleerd. Met behulp van OctoPrint heb ik de mogelijkheid mijn 3D printers op afstand via mijn computer, laptop of zelfs mijn SmartPhone te kunnen bedienen, zelfs als ik even niet thuis ben.

Slicers.

Zoals eerder genoemd maak ik mijn 3D ontwerpen met het 3D teken pakket DesignSpark Mechanical. Deze tekeningen worden opgeslagen in het STL formaat, dit is een standaard formaat die door vele programma’s word ondersteund. Helaas kan een 3D printer daar helemaal niets mee doen, hij herkent dit formaat niet dus zal een STL bestand eerst moeten worden omgezet naar een bestand dat een 3D printer kan lezen. Hiervoor heb je een zogenaamde Slicer nodig, een Slicer zet het STL bestand om naar een G-Code bestand een bestand dat wel door een 3D printer kan worden gelezen. Bij de aankoop van een 3D printer wordt meestal wel een Slicers van het eigen merk mee geleverd, helaas zijn deze Slicers maar beperkt in hun mogelijkheden. Er zijn diverse gratis maar ook betaalde versies Slicers verkrijgbaar, de twee meest gebruikte gratis versies zijn Cura en de Slicer die ikzelf gebruik is de PrusaSlicer

Ik hoop U met dit verhaal net zo enthousiast te maken zoals ik nu nog steeds ben. Dit is een van mijn hobby’s waar ik nog steeds dagelijks mee bezig ben nieuwe dingen te ontdekken, en laat U niet afschikken door de vele technische termen op het moment dat U ermee aan de slag gaat wordt vanzelf alles duidelijker. Toen ik ermee begon was er nog maar zeer weinig informatie over 3D printers te vinden op het internet, nu met al die vele Facebook groepen kun je overal terecht voor hulp als dat nodig blijkt te zijn.