Arduino Projecten.

Pagina bijgewerkt op: 24-05-2020

Welkom op deze projecten pagina. Hier plaats ik al mijn Arduino projecten die U hier kunt downloaden als een “ZIP” bestand. Deze ‘ZIP‘ bestanden bevatten de “INO” code, een Fritzing aansluit schema, een “JPG” aansluit schema en een tekst bestand met een korten omschrijving van het project. En daar waar nodig ook de Libraries bestanden.

Arduino IDE

De open-source Arduino Software (IDE) maakt het gemakkelijk om code te schrijven en naar het bord te uploaden. Het draait op Windows, Mac OS X en Linux. De omgeving is geschreven in Java en gebaseerd op Processing en andere open-source software. Deze software kan met elk Arduino-bord worden gebruikt.
Raadpleeg de pagina Aan de slag voor installatie-instructies.

Fritzing

Fritzing is een open source hardware-initiatief dat elektronica voor iedereen toegankelijk maakt als creatief materiaal. We bieden een softwaretool, een community-website en services in de geest van Processing en Arduino, die een creatief ecosysteem bevorderen waarmee gebruikers hun prototypes kunnen documenteren, deze met anderen kunnen delen, elektronica in een klas kunnen onderwijzen en professionele pcb’s kunnen ontwerpen en vervaardigen.

Project "Grove" Button.

De werking van een “Grove” Button.
Door eenmaal op de Button te drukken veranderd de status van Uit naar Aan,
of van Aan naar Uit. Het programma maakt gebruik van een tijd event i.p.v.
de Delay() opties. Ik maak gebruik van een Grove Button, maar je kunt ook
een normale Arduino Button gebruiken, het aansluit schema is bijgevoegd.

DHT11 Temperatuur/Vochtigheids Sensor.

De DHT11 temperatuur- en vochtigheidssensor heeft een gekalibreerde digitale
signaaluitvoer met het temperatuur- en vochtigheids sensor complex. De
technologie zorgt voor de hoge betrouwbaarheid en uitstekende stabiliteit op
lange termijn. Een krachtige 8-bit microcontroller is aangesloten. Deze sensor
bevat een weerstandselement en een gevoel van natte NTC-temperatuur
meetapparatuur. Het heeft een uitstekende kwaliteit, snelle respons, antiinterferentievermogen en hoge prestatievoordelen.

I2C Adres Scanner.

Met deze programma code kun je het I2C adres vinden van je aangesloten device, in dit geval het adres van een Liquid Crystal 2 x 16 LCD display die is aangesloten op de analoge pinnen A4 en A5, maar je kunt natuurlijk ook ieder ander I2C sensor detecteren.

OLED 128 x 32 DISPLAY.

Aansluit schema en programma code voor een OLED 128 x 32 DISPLAY.

Fade.

Dit voorbeeld demonstreert het gebruik van de functie analogWrite () bij het uit- en inschakelen van een LED. AnalogWrite maakt gebruik van pulsbreedtemodulatie (PWM), waarbij een digitale pin zeer snel wordt in- en uitgeschakeld met een verschillende verhouding tussen aan en uit, om een vervagend effect te creëren.

Digital Read Serial.

Dit voorbeeld laat zien hoe u de status van een switch kunt bewaken door seriële communicatie tot stand te brengen tussen uw Arduino en uw computer via USB.

Blink.

Dit voorbeeld toont het eenvoudigste wat je kunt doen met een Arduino of Genuino om fysieke output te zien: het knippert de ingebouwde LED.

Analog Read Serial.

Dit voorbeeld laat zien hoe je analoge input van de fysieke leest met een potentiometer. Een potentiometer is een eenvoudig mechanisch apparaat dat een variërende hoeveelheid weerstand biedt wanneer de as wordt gedraaid. Door spanning door een potentiometer te leiden en in een analoge ingang op uw bord, is het mogelijk om de hoeveelheid weerstand die wordt geproduceerd door een potentiometer (of kortweg pot) als een analoge waarde te meten. In dit voorbeeld bewaakt u de status van uw potentiometer nadat u seriële communicatie tot stand hebt gebracht tussen uw Arduino of Genuino en uw computer met de Arduino Software (IDE).

Blink With Out Delay.

Schakelt een lichtgevende diode (LED) in en uit die is aangesloten op een digitale pin,  zonder de delay () functie te gebruiken. Dit betekent dat andere code kan worden uitgevoerd op de tegelijkertijd zonder onderbroken te worden door de LED-code.

Button.

Schakelt een LED in en uit die is aangesloten op digitale pin 13,  bij het indrukken van een drukknop bevestigd aan pin 2.

Debounce.

Elke keer dat de invoerpin van LAAG naar HOOG gaat (bijvoorbeeld vanwege een drukknop druk op), wordt de output pin omgeschakeld van LAAG naar HOOG of HOOG naar LAAG.
Er is een minimale vertraging tussen schakelaars om het circuit te ontkrachten (d.w.z. om ruis te negeren).

Input Pullup Serial.

Dit voorbeeld demonstreert het gebruik van pinMode (INPUT_PULLUP).
Het leest digitaal ingang op pin 2 en print de resultaten naar de seri�le monitor.

Het circuit:
– kortstondige schakelaar bevestigd van pin 2 naar aarde
– ingebouwde LED op pin 13

In tegenstelling tot pinMode (INPUT) is er geen pull-down-weerstand nodig. Een intern
20K-ohm-weerstand wordt getrokken tot 5V. Deze configuratie zorgt ervoor dat de invoer wordt gelezen
HOOG wanneer de schakelaar open is en LAAG wanneer deze gesloten is.

Light Sensor.

Laat zien hoe je een analoge sensor leest zoals temperatuur, licht en geluid.

Liquid Crystal 2x16 LCD Display.

Aansluit schema en programma code.

Read Analog Voltage.

Leest een analoge ingang op pin A0, zet deze om in spanning en drukt het resultaat af naar de seriële monitor.  Grafische weergave is beschikbaar met behulp van Serial Plotter (menu Extra> Serial Plotter). Bevestig de middelste pin van een potentiometer aan pin A0 en de buitenste pinnen op + 5V en massa.

State Change Detection.

Vaak hoeft u niet altijd de status van een digitale ingang te kennen, maar U hoeft alleen te weten wanneer de invoer van de ene naar de andere staat verandert.
U wilt bijvoorbeeld weten wanneer een knop van UIT naar AAN gaat. Dit heet detectie van status verandering of rand detectie.

Dit voorbeeld laat zien hoe u kunt detecteren wanneer een knop van uit verandert  aar aan en aan uit.

Ultrasonic Sensor HC-SR04.

Meet de afstand tot obstakels en druk de afstand af print de waarde naar de seriële terminal. De gemeten afstand heeft een bereik van 0 tot 400 cm.