Mijn 3D Printers.

Hier vertel ik alles over mijn 3D Printers, ik schrijf Printers want ik heb er hier een aantal staan die bijna dagelijks in gebruik zijn. Ik zal eerst wat vertellen welke printers ik hier heb staan en mijn persoonlijke ervaring hierover laten horen, daarna over wat er bij komt kijken goede prints te kunnen maken en de software die je nodig hebt. Al met al veel leeswerk dus.

Cube 3D Printer.

Het is nu al weer jaren geleden begonnen met de koop van een Cube 3D Printer van 3D Systems. Dit was één van de eerste 3D Printer bedoeld voor thuis gebruik. Ik was meteen enthousiast toen ik deze printer zag werken, en moest en zal deze 3D Printer graag in mijn Hobby kamertjes een plaatsje gunnen. Het was echter alleen het prijs kaartje dat me nog even tegenhield deze 3D Printer niet gelijk mee te nemen.

Uiteindelijk heb deze 3D Printer “na lang zuren tegen mijn vrouw” toch maar gekocht, in het geheel niet wetende wat me te wachten stond na deze aanschaft. Veel informatie kon je toen nog niet vinden op Google en YouTube dus moest echt zelf alles ontdekken en geloof me dat heeft mijn veel slapeloze nachten en koppijn bezorgt.

Dit was mijn eerste fout met deze impulsieve aankoop, waar ik tegenwoordig de mensen als eerste voor waarschuw. Maar goed uiteindelijk heb ik deze 3D Printer toch aan de praat gekregen alleen kon ik er nog niet veel mee want stl bestanden kon je toen nog nergens vrij krijgen, of je moest er veel voor betalen. Website’s zoals bijvoorbeeld Thingiverse ” waar je nu duizenden vrij te gebruiken stl bestanden vind” waren er toen nog niet, dus mijn eerste doel was het me zelf aanleren 3D ontwerpen te gaan maken, hoe dat lees je verderop. Verder kan ik over deze 3D Printer nog vertellen dat deze in gebruik behoorlijk duur was, een cassette filament van een halve kilo koste toen rond de zeventig euro en deze was was niet te vervangen voor een goedkopere versie, deze cassette was voorzien van een voorgeprogrammeerde chip en was niet uitwisselbaar. Uiteindelijk een behoorlijke miskoop dus, was het niet dat er enkele slimme gebruikers waren die het lukte de voorgeprogrammeerde chip te omzeilen en de cassettes voorzien van eigen goedkopere filament, dat is dan ook de rede dat hij het hier overleeft heeft en nog steeds een goede 3D Prints maakt.

Anet A6 3D Printer.

Al snel kwamen er steeds meer betaalbare 3D printers voor thuis gebruik op de markt en ik kocht deze Anet A6 printer omdat hij redelijk geprijsd was. Wel moest deze printer geheel zelf geassembleerd  worden tot één geheel. Hier over kan ik zeggen dat dit mijn goed heeft geholpen omdat er dan een duidelijker beeld ontstaat over hoe het nu eigenlijk allemaal werkte. Deze 3D Printer had ook een groter printbed en ik kon dus nu ook grotere objecten printen. Maar vrij snel na het uitbrengen van deze 3D Printer kwamen er ook veel negatieven geluiden naar voren. Zo zou het gebruikte materiaal  waarmee deze printer gemaakt is zeer brand gevaarlijk zijn, en de gebruikte elektronica zou maar net aan de gestelde eisen voldoen. Daarnaast was ook de stabiliteit van de printer niet al te best, bij iedere print moest je eerst wel even kijken of alles nog wel goed gekalibreerd was, dit omdat het frame nogal wat gebreken vertonden. Al met al een leuke 3D printer om veel ervaring mee op te doen, maar voor het echte werk heb je toch wel iets beters nodig.

PK6 3D Printer.

Tegenwoordig kun je vele onderdelen los verkregen bij diverse webwinkels, dit heeft mijn eens op het idee gebracht geheel uit eigen ervaring zelf een 3D Printer te gaan bouwen. Bij mijn leverancier 123-3d.nl waar ik overigens al mijn 3D Print onderdelen en filament bestel heb ik diverse onderdelen besteld, zoals ook deze aluminium 2040 frame profielen. Een bouwvoorschrift had ik op het internet gevonden, en de elektronica, voeding, stappenmotors, extruder, printbed en verdere benodigdheden bij boven staande webwinkel los gekocht. Het resultaat mag er zijn, ook heb ik deze printer uitgerust met de Marlin 1.1.9 software en ook automatische bedleveling aangebracht met behulp van een 3D Touch module.

Creality CR-10 3D Printer.

Eén van mijn huidige 3D Printers is de Creality CR-10, een printer die zeer goede prints maakt mede door het stevige aluminium frame en een groot stevig verwarmt printbed. Wel heb ik zelf wat aanpassingen gemaakt voor deze printer, zo heb ik de standaard software ge-update naar Marlin 1.1.9 en zal zodra er de stabiele versie 2.0.1 uitkomt deze update ook gaan installeren. De Marlin software voor 3D printers staat bekent als zijnde zeer betrouwbaar, en heeft vele veiligheids opties standaard in de software ingebouwd. Ook heb ik deze printer voorzien van een automatische bedleveling in de vorm van een 3D Touch module die goed samenwerkt met de Marlin software. Deze Creality CR-10 3D Printer is wel mijn werkpaard en staat hier vrijwel dagelijks aan, hij is zeer betrouwbaar en levert zeer goede prints af.

Creality Ender 5 Plus.

Ik heb een nieuwe Creality 3D Printer aangeschaft zodat ik nu met twee 3D Printers aan de slag kan.

Dit model heeft een groot printoppervlak (350 x 350 x 400 mm) en een duidelijk 4.3 inch touchscreen waarmee ik de printer kan bedienen.

Het verwarmde printbed is snel op temperatuur en warmt tot maximaal 110°C. Dankzij de glasplaat verwijdert ik gemakkelijk de prints, zodra deze klaar zijn.

Het printplatform is dankzij de dubbele geleiding erg stabiel. Verder hoeft ik me geen zorgen meer te maken over een eventueele stroomuitval. Deze printer heeft namelijk een slimme “Resume Print” functie, die automatisch het printen hervat, zodra er weer stroom is.

De Creality 3D Ender-5 Plus heeft automatische bed leveling met de BL Touch. Dit betekent dat ik niet meer zelf de printer hoeft af te stellen en dat dit volledig automatisch gebeurt. De dubbele Z-as zorgt tenslotte voor een stevigheid en een stabiele beweging.

Dus kan ik nu nog mooiere 3D Prints leveren.

123-3d.nl.

Zoals ik al heb verteld is 123-3d.nl mijn leverancier voor al mijn 3D benodigdheden. Ik heb geen persoonlijke banden of bindingen met dit bedrijf maar wil ze hier best een keer noemen. Wil je zelf ook eens aan de slag gaan in de wereld van 3D Printers dan is dit bedrijf een aanrader om eens rond te kijken op hun website. Maar daarnaast geven zij een een goede serves en zijn nooit te beroerd de juiste antwoorden te geven op al je vragen. Ik zelf koop er al mijn onderdelen maar ook hun eigen merk filament is een aanrader waar ik zelf zeer tevreden over ben.

Filament is de thermoplastic draad die door 3D Printers gebruikt wordt om 3D-objecten te printen. Verschillende plasticsoorten zorgen voor verschillende resultaten bij het 3D-printen van objecten. Je kunt kiezen o.a. uit PLA, ABS, PETG of flexibel filament voor uw 3D printer.

123-3d.nl

DesignSpark.

Zoals ik al eerder vertelde wilde ik mezelf het 3D tekenen aanleren. Als tekenpakket gebruik ik DesignSpark van DS-Mechanical omdat je dit programma na registratie geheel gratis mag gebruiken, en ook ik moet op de centjes letten hoor. En DesignSpark zelf heeft vele tutorials op YouTube staan die goed te volgen zijn, na enkele weken goed studeren kon ik al goed vooruit met dit pakket en maak nu zelf vele 3D ontwerpen die ik voor mijn eigen hobby’s goed kan gebruiken.

Deze tekeningen moeten worden opgeslagen als STL bestanden en daarna omgezet worden naar zogenaamde G-Code om te kunnen printen.

Hier een voorbeeld van de Brandblusser met Beugel in schaal 1/14 die ik heb getekend.

PrusaSlicer.

Een Slicer is niet anders dan een software pakket die STL bestanden kan omzetten naar een bestand die de 3D Printer begrijpt, we noemen dat de G-Code. Nu is niet iedere 3D Printer hetzelfde dus moet je in de Slicer software een printer profiel aanmaken die van toepassing op jou eigen printer, gelukkig zijn er in de verschillende gebruikers groepen mensen die hun printer profiel daar ter inzage plaatsen. Slicers heb je in verschillende uitvoeringen en prijsklasse, maar er zijn ook gratis te gebruiken Slicers zoals Cura, Slic3r en de PrusaSlicer waarmee ikzelf werk. De betaalde versies laat ik links liggen want buiten het prijskaartje om voegen zij in mijn ogen geen meerwaarde toe aan een goede gratis Slicer. Het belangrijkste hier is er voor te zorgen een goed printer profiel te gebruiken.

Raspberry Pi & Octoprint.

Hier is het waar nu ook mijn Raspberry Pi,s ter spraken komen. Zoals ik vertelde heb ik er enkele in huis, waarbij ik twee van de Raspberry Pi,s in gebruik heb voor de aansturing van mijn 3D Printers. Nu kunnen in principe de 3D printers zelfstandig hun werk doen, maar sommige prins kunnen soms wel een hele dag duren of zelfs langer duren. En in die tussen tijd kan er ook van alles misgaan met de print, en om constant te blijven zitten kijken daar heb ik ook niet veel zin in. Hier komt een Raspberry Pi goed van pas, deze kan de 3D Printer op afstand monitoren zelf buiten mijn eigen wifi bereik. Op de Raspberry Pi heb ik Octoprint geïnstalleerd dit is een gratis software pakket die de printer op afstand kan bedienen en via een Camara die op de Raspberry Pi is aangesloten dus ook kan monitoren. Waar ik dus ook ben kan ik altijd ingrijpen mocht het fout gaan, ik kan dan de print eventueel stoppen of pauzeren maar ik kan ook de gehele 220 volt spanning van de printer afhalen mocht dat eens nodig zijn.

Ter afsluiting.

Ter afsluiting kan ik eigenlijk alleen maar dit zeggen, een 3D Printer aanschaffen is een leuke hobby die veel kan bijdragen aan je huidige hobby’s. Maar ga zelf eerst goed op onderzoek uit en laat jezelf goed voorlichten alvorens je tot een koop overgaat. Het is hier makkelijker verteld dan dat het in werkelijkheid is, zoals ik al vertelde, vele slapeloze nachten en koppijn heb ik ervan gehad. Nu praat ik er makkelijk over maar ik heb dan ook al enkele jaren ervaring met het hele 3D gebeuren.